Begrafenis of crematie?

Kort na het overlijden komt deze vraag altijd bovendrijven: Wordt het een begrafenis of een crematie? Wanneer de wensen van de overledene zijn vastgelegd, dan is de vraag al beantwoord. Is dit niet het geval, dan helpen wij u graag met het beantwoorden van de vraag.

Wordt er gekozen voor een begrafenis, dan is de volgende vraag ‘Waar?’. In het Land van Cuijk zijn vele begraafplaatsen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen begraafplaatsen van in eigendom van de gemeenten en van de kerk. Bij begraafplaatsen van de kerk wordt er verschil gemaakt in RK Begraafplaatsen en kerkhoven.

Kiest u liever voor een laatste rustplaats in de natuur, dan is een natuurbegraafplaats perfect. Het is een natuurlijke en duurzame laatste rustplaats, waarbij u geen zorgen zult hebben over het behoud en onderhoud.

Fiore heeft een lijst met mogelijke begraafplaatsen in de regio.

Is er gekozen voor een crematie, dan bepalen wij samen met u en het crematorium de datum en tijdstip van de crematie. In het crematorium heeft u de beschikking over een familiekamer - waar de familie voor de plechtigheid plaats kan nemen, het gebruik van de aula voor de plechtigheid, inclusief gebruik van een muziekinstallatie, het gebruik van de koffiekamer voor condoleances, bediening en consumpties en uiteraard ook de crematie zelf en de asurn met daarin de as van de overledene.

Locatie afscheidsceremonie
Er zijn veel locaties mogelijk voor een afscheidsdienst. Uw voorkeur en de grootte van het gezelschap spelen hierbij een belangrijke rol. Zo kunt u natuurlijk kiezen voor het Afscheidshuis van Fiore, een crematorium of de kerk, maar ook voor een dorpshuis, theater, hotel, restaurant, landgoed, kasteel of in de tuin. Wij adviseren u graag over de mogelijkheden.

Budget
De kosten van een uitvaart kunnen erg variëren. Bij een begrafenis worden de uitgaven bepaald door de grafrechten, de kosten van het graf en de grafsteen. Een begrafenis is in de meeste gevallen duurder dan een crematie. Daarnaast is de omvang van de uitvaart van grote invloed, maar ook de keuze voor de kist, de bloemen, de locatie van de afscheidsceremonie, het vervoer en of er een afsluitend samenzijn is.

Ongeacht hoe en waar u een uitvaartverzekering hebt lopen, u kunt met alle uitvaartpolissen bij Fiore terecht. Voorop staat dat eerst de wensen in kaart gebracht worden, zodat een goed beeld wordt verkregen. Vervolgens wordt er een programma gemaakt dat aansluit op uw wensen, mogelijkheden en budget. Daarbij staat steeds centraal dat het afscheid waardig, persoonlijk en puur is.

Kinderen en afscheid
Het liefst willen we het onze kinderen besparen, de confrontatie met de dood. Kinderen in alle leeftijdsgroepen begrijpen de dood meer dan u verwacht. Wij vinden het goed dat kinderen samen met de volwassenen rouwen. Kinderen betrekken bij de uitvaart vinden wij vanzelfsprekend. Zo kunnen ze de kist beschilderen, muziek maken, bellenblazen, ballonnen oplaten, een tekening maken, een verhaal of gedichtje schrijven en voorlezen. Het kind een eigen aandeel in het afscheid te geven is belangrijk voor nu en later.

Heeft u vragen over een aankomend afscheid? Stel ze gerust aan ons. 

Stel uw vraag